Selasa, 3 Ogos 2010

....MEMIKUL AMANAH..SABAR


Madah kata....ini mungkinkah ada kebenarannya....
Sama-samalah kita hisab diri kita...
Dari teguran baik seorang ibu dan ayah, guru dan kawan2
juga dari hasil pembacaan....kita bisa berubah....dari baik kepada yang lebih baik..
sesungguhnya manusia sentiasa dalam kerugian..kerna lupa dan lalai
serta masa yang disia-sia.....
Semalam..ada sikit peristiwa berlaku..
kali ini ketika di ofis aku mendapat panggilan telefon dari klien
khusus dari seorang ketua section highway...
Bicaranya kasar + lembut, tapi tegas, serta kurang berilmu..
Hanya cukup untuk menyelamatkan diri dari panas....menjaga status tu...
aku hanya diam..sesekali menjawap apa yang perlu
Kerana aku tahu hutang mereka pada company aku..dah tebal....
bak gunung salju...hehe
Entahlah tetiba suasana tu jadi macam lawak pula..
Hati aku lansung tidak panas..aku jawap sebaik mungkin mana yang perlu
sebagai tanda hormat......
Selepas itu aku...berbisik seorang diri....
Ya Allah..kenapalah dengan mereka tu....
Tol hari2 dikutip..berbilion beb....sebulan
Kami kontraktor kecil..diasak...digertak...macam lembu..
Manalah akal...diletak...dari site sampai ke ibupejabat...saling tuduh menuduh...
Company kecil macam kami nilah...jadi bank pada mereka..bukan sikit beb...
Terserahlah ...ada aku kisah...
maklumat semua sudah diberi..pandai2lah...
Pagi2 ni aku dapat berita....
Akhirnya bayaran..akan dibuat..dalam 1, 2 hari ni...alhamdulillah
tapi blum balance lagi...jugak
aikk itulah sebaiknya...jgan di maki hamun marah tak tentu pasal...
dia lelaki aku perempuan....buruk perangai marah2 orang perempuan..ni hihi
Jawapan aku padanya cuma insyallah akan saya usahakan..
Saya tak ada masalah nak buat kerja....payment tu biarlah sempurna
sesekali bagi jawapan bernas...hehehh
dia pun tak berapa jadi nak marah...lahh sebab punca tu dari dia jugak..kan heheh
Pikir lah sendiri...mana silapnya....
Kata2 dari dia...kalau tak masuk kerja...kami terminate..kontrak..itulah inilah...
yorlah.....budak2 kerja aku dah gelisah..ohooooo kini dikaco pulak team2 pekerja...
Den dah kobarkan...kalu den bawak ke makamah nih...awal lagi den monang aarkan...
Silap2..den claim maki hamun tu..sebagai kacau ganggu perasaan lakkk hehehh
....moralnya....
pertolongan Allah ada pada orang yang benar...lagi bersabar...
dan dalam kesusahan...
Payment dah nak kuar
Supplier datang jumpa aku..hari ni..
Stock barang sana sini dah ada buat bekerja lagi kini
insyallah...
bolehlah kami bergerak...selangkah lagi....
Alhamdulillah..

5 ulasan:

Ummi Humaira berkata...

salam Sham...

sesungguh nya kesabaran mendewasakan kita....

KAMATO berkata...

menahan sabar adalah satu perjuangan

rezeki berkata...

salam shami

sabar

itulah asam garamnya

pak itam pun sekarang byk bersabar krn byk payment yang dari 2009 masih belum diterima walaupun 2010 dah nak berlabuh lagi 4 bulan je

tapi masih mampu tersenyum krn semua itu "urusan Allah"

itulah sepak terajang dunia perniagaan

tapi bab ugut mengugut ni, saya mmg tak suka

shami2 berkata...

Salam kak umi..
Ya kak...insyallah..dewasanya kita bila kita melihat dengan matahati.

Salam komato..
Perjuangan kita tak pernah selesai selagi ada hayat dikandung badan...

Salam pak itam...
Ya betui tu..payment 2009 kami pun tak dapat lagi...tu..huhuhu...Alhamdulillah syarikat masih boleh bergerak...dan kami staf masih dapat menikmati gaji setiap bulan...cuma kredit limit tu kena dijaga...alhmadulillah juga supplier sgat baik hati...

Budaya ugut2 mengugut biasa..pak itam dalam bidang highway..sebab urgentcy of service...tapi heran duit toll banyak2 tak mampu nak bayar hasil kerja kami ..dengan cepat...

semoga Allah sentiasa memberi kesabaran dan juga membuka pintu2 rezeki yg lain kpd kontraktor2 kecil..seperti kami dek kerana sepak terajang dunia kontraktor ni..

itulah sebab saya tak berminat membuka sykt sendiri dlm bidang ini...cukuplah saya sudi membantu secara teknikal kepada yg memerlukan khidmat rundingan saya....mudah-mudahan usaha saya membuahkan kejayaan..alhamdulillah mana2 yang terlibat..membuahkan kejayaan...

Rozali berkata...

Assalamualaikum Shami

amalan sabar tidak akan merugikan
setiap yg baik itu ada balasannya
Insyaallah

Wassalam

Pak Ngah Hilmi Katering : Lemang dari daun lerek

Salam sejahtera, lemang sangat sinonim dengan Syawal, tahun ini Pak Ngah Hilmi Katering menyajik...