Khamis, 28 Oktober 2010

SELAMAT ULANG TAHUN KELAHIRAN BUAT ADIK MIMI

Wajah adik mimi di pagi 28hb Oktober 2010...... Mama dan baba serta adik mimi di pagi hari raya puasa yang lalu..
letih bebenar wajah tuh..heheheh
Adik mimi, mama, along, angah, adik abang cik aan...

WAJAH ADIK MIMI .... SATU2NYA ANAK PEREMPUAN SHAMI2..SEMPENA KELAHIRANNYA SHAMI2 & SUAMI MENAMAKANNYA
NURSHAMIMI......TANDA MATA ...
SYUKUR MENDAPAT ANAK PEREMPUAN YANG DIHAJATKAN....


Hari ini 28hb Oktober 2010...genap sudah usia adik mimi 6 tahun...
Sejak awal tahun lagi shami2 dah berjanji dengan adik mimi akan meraikan ulangtahunnya dengan kawan2 di taska..alfatihah...janji itu telah pun kami tunaikan pagi tadi...
Sejak petang semalam baba dan siap belikan hadiah2 berupa coklat, dll untuk dibungkus sebagai hadiah buat kawan2 adik mimi seramai 32 orang....yang berumur antara 4, 5 hingga 6 tahun..
baba juga siap belikan beras pulut dan ayam untuk di buat
pulut kuning dan kari ayam....
Malam tadi baba memulakan operasi memasak pulut kuningnya...
dan subuh tadi..mama pulak sibuk menyiapkan kari ayam ....pula
tiada kek...cuma pulut kuning...persetujuan antara mama dan adik mimi...nih...heheh
sebelum2 ni kami hanya sambut sekeluarga..
tapi untuk tahun ni.....istimewa disambut dengan kawan2......
Nurshamimi Muhd Hilmi....dilahirkan pada 28hb Oktober 2004
bersamaan 14hb Ramadhan...1425 hijrah
di Pusat Rawatan Islam Jalan Ipoh KL...
3 bulan mengandung lansung tidak disedari oleh shami2...
Tiada alahan..hinggalah..tetiba bila nak buat check up...
disahkan mengandung ....serta di usik oleh Dr..baby ni nanti perempuan ni...
juga tak dapat disembunyi....ketakutan untuk
masuk ke dewan bedah lagi....
semuanya dilalui juga...tanpa berbelah bahagi...
Suami herhajat untuk dapat anak perempuan kali ni...
solat hajat sebagai usaha tetap ...kami pohon dari Ilahi
2 minggu sebelum kelahiran shami2 berpuasa..penuh...kebetulan bulan ramadhan..
Jam 7.00 pagi...shami2 dan suami...telah sedia ke PUSRAWI...
Jam 8.30 pagi sedia masuk ke bilik persediaan kemudian dihantar kedewan bedah...
semua proses pembedahan dilakukan secara separa sedar....
dibius secara epidural dari pinggang & tengah belakang ...
segala proses pembedahan dapat didengar....
kebetulan sesi pembedahan shami2 ...
dijadikan sesi pembelajaran kepada pelatih jururawat PUSRAWI
bermula dari sesi membius....
Dr bius lelaki sejak dari shami2 lahirkan along lagi dia bertugas
kali ini dia mengajar student2 ...pulak..
alhamdulillah shami2 tak punya masalah kesihatan...
cuma tidak mampu melahirkan secara normal
alasan Dr hasil pemeriksaan X tray
tulang pelvis shami2 tak sama dengan perempuan biasa....
agak lurus ...berbanding perempuan yang normal yang sikit melengkung
sejak dari anak kedua lagi pekara ini telah dikenal pasti...
ada 2 jururawat memegang shami2 waktu dibius ...sakit sangat2
jarum bius besar huhuuhu terasa ...bila dicucuk dibelakang.....
shami2 pegang tangan jururawat pelatih kuat2 kerana menahan sakit...
sampai dia terkejut ..merah ..lengan dia
kemudian diambil alih oleh staf nurse yg dah lama baya kakak2...sikit gempal alhamdulillah...
baru lega memegang dan mencengkam lengannya yang pejal ....
kemudian sesi pembedahan pun dimulakan oleh Dr Haji Salleh...
pakar perbidanan dan sakit puan PUSRAWI yang meneliti shami2
sejak diawal mengandung lagi
hakikatnya suami & shami2 selesa dikendalikan oleh Dr lelaki...
sebab kerja mereka lebih kemas, menyakinkan ....cepat dan tangkas...
tiada tangisan..dan tiada air mata
yang tumpah..waktu tu biarpun sakit.....dicucuk jarum bius
seketika...perlahan badan dari pusat kehujung jari kaki..kaku...
kedengaran suara2 bicara jururawat & dr...kedengaran
bersama bunyi2 sedutan paip yang menyedut darah ke tabung keluar sahaja kedengaran
suasan dewan bedah sejuk....sangat...
di atas siling ...lampu kelihatan macam kat dalam tv...yang bulat2 tu...
malas dicampur rasa takut nak melayan imej diri sendiri dibingkai lampu
shami2 pejamkan mata......terdengar pulakk suara2 jururawat pelatih..mata kakak tu dah nak terpejam...dengar lagi...Dr menjawab....biar pesakit tidur..dia keletihan tu....
Ya memang letih...takut bimbang segalanya bermain di fikiran
hanya zikirullah sahaja yang bermain dibibir......
tumpukan masa dengan mengingati Allah saja...waktu2 begitu...
nyawa sendiri diambang 50/50.....
Alhamdulillah jam 10.00 pagi semuanya selesai...
barulah wajah adik mimi dibawa untuk dilihat
alhamdulillah perempuan....kuat dia menangis..hehehe
Suami hanya menunggu diluar pintu dewan bedah...untuk menyambut baby untuk diazankan
tidak dibenarkan masuk...sama sekali
sebenarnya sebelum masuk ke dewan bedah kami telah pun bermaaf maafan....
dengan disaksikan oleh semua petugas dewan bedah.....
rasa macam dah tak jumpa lagi....heheh persediaan....kan kalau apa2 terjadi
keredhaan suami.....perlu buat seorang isteri...
suami...dah macam serba tak kena..hehehhe
syukur semuanya selamat dan kini sudah 6 tahun berlalu...
Kos pembedahan pada tahun tu menjangkau RM 5k...
Bukan kemewahan namun atas sebab2 keselamatan dan keselesaan
dikendali oleh insan2 yang amat menekankan ciri2 keislaman
keempat2 anak2 dilahirkan di sini
itulah dia buahhati shami2 adik mimi.....penyeri rumah tangga kami kini...
SALAM MALAM JUMAAT SEMUA......JOM KITA ISIKAN MASA BERMUNAJAT...
DAN MENGINGATI ALLAH...DIMALAM YANG INDAH INI......

5 ulasan:

afeezz berkata...

salam adik mimi, uncle ucapkan selamat hari lahir buat adik, jangan nakal2 yer..

Ummi Humaira berkata...

salam Sham

MasyaAllah, kebetulan anak bujang akak pun tarikh lahir dia arini juga...

semoga anak2 kita menjadi anak yg sejuk mata memandang.. ameen

rezeki berkata...

salam shami

alhamdulillah

selamat ulangtahun buat adik mimi
semoga kebahagiaan dunia akhirat milik shami sekeluarga

insyallah

SiNoMoSa berkata...

Salam Kak Shami,

Selamat Ulangtahun Kelahiran buat adik mimi dari Kakak Syima [eh kakak ke eks? hehe]
1st time jumpa adik mimi, tertanya knp mata dia sepet eks tak macam mata kak shami hehe..[gurau je kak, mungkin ikut mata Pak Ngah]
Smg adik mimi menjadi anak yg solehah kebanggaan mama dan baba..

ainhany berkata...

Salam Kak shami,

Hepy birthday to adik mimi.
Semuga jadi anak solehah.
ALHAMDULILLAH..:)

Pak Ngah Hilmi Katering : Lemang dari daun lerek

Salam sejahtera, lemang sangat sinonim dengan Syawal, tahun ini Pak Ngah Hilmi Katering menyajik...