Khamis, 30 September 2010

Jom makan kambing Pak ngah Hilmi

Ini dia set hidangan BBQ kambing malam tadi....
gambar oleh adik mimi...

Ini dia pelajar tahafiz quran yang dijemput bagi acara membaca al quran 30 juzuk serta doa selamat kepada tuan punya rumah...bagi rumah baru yang akan didudukinya
Pak Ngah hilmi di jemput hadir bagi menyediakan hidangan BBQ kambing....sebagai santapan mereka...

Ini dia sekali imbas rumah yang kami pergi...besar sangat...boleh main bola sepak kat dalam rumah...belum lagi di uruskan kelengkapan perabut..cantik....dibelakang rumah ada laman yang menghadap tasik serta bukit bukau....indah sungguh....
Memandangkan kami pergi malam jadi tak nampaklah....namun sekali imbas dah tau memang cantik...rumah, dan suasana persekitarannya......
Pak ngah dan shami duduk rehat kat gazebo belakang rumah...sempat gak Pak Ngah berangan ..hahhahaha....suka narr Pak ngah berangan...
Al kisah petang semalam Pak ngah datang jemput shami dari pejabat
macam biasalah....dia dah pesan nanti jam 5.30 petang tepat mama turun aar...
Shami pun oklah....semua pekerja dah balik tinggal shami sorang2...kat pejabat hujan pulak kat luar....tuh..apa lagi mesti pergi toilet dulu lah kan....
BIla masuk toilet shami buka lampu...tapi tak ada...maka gelaplah...baru teringat lampu rosak...tapi biasan remang2 cahaya kat luar bolehlah kan..hehhe
Bila dah keluar buka saja pintu toilet..tetiba keadaan gelap gelita..alamak
dah berlaku litar pintas ker aper nih...huhuu gelap narr meraba carik hp nak dapat kan cahaya....sib baik bilik dekat....so dapat carik hp ada lampu..call kawan minta bagi tau mana suis besar nya......sib baik jap lepas tu...lampu semua terpasang semula....cepat2 lah siap terus kunci ofis dan balik
Pak ngah dah pun sedia menunggu....
Balik sampai kedai Pak ngah dah ready bakar kambing....shami ambik tugas mengajar pembantu Pak ngah...yang baru tiba....untuk memotong acessories kambing dan menyediakan hidangan serta kelengkapan sepenuhnya..... lepas solat maghrib kami pun bertolak ke rumah ....Mr J...sememangnya kami tak kenal siapa Mr J order ni pun dibuat oleh jirannya yg juga kenalan Pak ngah....kami tiba didepan rumahnya...besarnya...rumah...luasnya pintu pagar rumah macam pagar kilang gayanya....kami masuk dan tanpa berlengah...menyiapkan hidangan...
antara menu yang di order ialah...
BBQ kambing dan
Nasi goreng cina...serta buah-buahan saja
Bila semua leka makan kami semua berehat sementara di bawah gazebo...laman belakang rumah tuan rumah.....tuan rumah juga datang berborak..dengan Pak ngah...bila di soal selidik rupanya...berasal dari Pendang Kedah.....dari Pondok Hampar...panjanglah ceriternya...
adalah bau2 sedara..jugak kut dengan keluarga bonda Pak ngah hehehhe
Beliau adalah seorang ahli perniagaan berjaya..kagum tengok kejayaannya...
Alhamdulillah...seronok tengok saudara seagama sebangsa berjaya dalam dunia niaga
dan cinta pula pada agama...masih mengekalkan tatacara kehidupan...pondoknya...
asal usul tempat kelahiran....tercinta...
Hari2 yang berlalu sejak kematian sahabat...
Pertemuan dengan saudara ....ini juga
sedikit sebanyak menghapuskan tekanan
yang ada.....
Sesungguhnya...berbuatlah apa saja asal kena cara lurus jalannya
mengikut syariatNya
pasti bahagia menjadi milik kita....
Dunia hanya sementara....
bila dijemput Allah Taala..
Kain putih itulah yang akan dibawa bersama
selain 3 pekara, ....Amal ibadah kita, sedekah jariah dan anak soleh yang mendoakan kita...




8 ulasan:

SiNoMoSa berkata...

Salam Kak Shami,

Lepas Ramadhan kepingin lagi ler nak makan kambing hihi..bila gaknya eks? Nanti2 carik masa free hihi
Kak, cantiknya rumah tue..sy suker argh..

ina berkata...

salam shami,
Hari sabtu nie nk gi p.alam ambik puteri sulong. Dia cuti sem. Tp dia suruh dtg pagi. Kalau ada rezeki InsyaAllah dpt merasa kambing pak ngah. Dah lama betul mengidam nie.

Rozali berkata...

Assalamualaikum Shami

Insyaallah
berangan dahulu
lama2 menjadi kenyataan ler
amin

Wassalam

Kakzakie berkata...

Salam Shami,

Sejuk hati memandang para tahfiz membaca 30 juzuk ayat suci kan..... Makan-makan juga tapi ibadah tatap no wahid. Menyediakan makanan utk mereka pun sudah mendapat ganjaran walaupun dibayar.

Benar melihat teman seagama berjaya dalam business memberangsang naluri dan berdoa moga Islam sejagat berjaya menjana ekonomi walau di mana jua.

p/s: sedapnya kambing dalam pinggn tu kan....

rezeki berkata...

salam shami

lama ni tak makan kambing hehehe

shami2 berkata...

Salam syim...
Jangankan mu dek...akak ni pun kekadang bole jadi rindu nak makan hihii...psssst rumah tu memang cantik...halaman belakang rumah cukup istimewa...dibina tepian dek cam dek jeti menghadap tasik dibelakangi bukit bukau..bila lepas hujan ada kabus..sejuk..nyaman suasana..dia berhabis 1.5 juta utk rumah tu....subhanallah..

Salam kak ina...
Hari sabtu dan ahad ni dengan tempahan catering..kalau nak jugak call saya...akan saya reserve untuk akak kedai belum on lagik...
bimbang kempunan lakk heheh...sian..dengar orang mengidam nih...

Salam cik rozali..
amin untuk doa cik rozali tu...Allahuakbar...andai ada alhamdulillah boleh berkongsi dengan sesiapa yg amat memerlukan bantuan.

Salam kak zakie..
Bersemangat saya baca komen akak nih...mudah-mudahan kak...jom jemput datang kedai bila dah buka nanti sememangnya saya angkut bakul sendirilah....hehehe sedap...saya pun kalau lama2 tak makan jadi rindu...anak2 pulak kalau boleh hari2 nak makan kambing...

Salam pak itam..
Aikk awat duk tunggu lama2...kalau macam tu..jemputlah bawa mak itam sekali makan kat kedai yg tak seberapa nih saya suatu hari nanti...hihii
tuh CL dah ada jomlah datang...buat gathering kat sini..

mohdandmeriam berkata...

salam shami2..makcik selalu singgah 'kedai' shammi hanya tak tinggal jejak je..seronok baca kisah2 shami.Insyaallah satu hari akan sampai kekedai shammi nak menjamu kambing panggang..tenguk gambar pun dah terbuka selera,ni belum makan lagi.

shami2 berkata...

Salam mohdanmeriam

Terima kasih singgah ke blog saya, salam ukhwah..
Insyallah kedai akan dibuka tak lama lagi sekarang sibuk ngan catering..open house..

Pak Ngah Hilmi Katering : Lemang dari daun lerek

Salam sejahtera, lemang sangat sinonim dengan Syawal, tahun ini Pak Ngah Hilmi Katering menyajik...