Selasa, 22 Jun 2010

Kunjungan Istimewa...sehari dalam hidupku..

Kambing dah siap dimerinet dan dibalut dengan foil utk perap dan besoknya akan dipanggang..
baru yummy..ini kambing panggang majlis aqiqah sahabat pak ngah hilmi dari Jaring
kat Bandar Tun Razak...2 ekor..1 panggang 1 ekor buat masak kari dan kurma, nasi beriyani ...sedap sangat..katanya
ramai yang komen kambing tak dak bau....baik panggang, kari atau kurma...habis
Alhamdulillah....
Kambing aqiqah....untuk adik tut **(lupa)...sedang dimandikan..sebelum di merinet.
nampak tu daging dia segar....
Ribuan terima kasih pada cik rozali kita...yg telah hadir ke kedai saya pada sabtu malam ahad yg lalu..petang masa baru selesai solat asar ketika golek2 atas sejadah ..tetiba ada call tapi tak confirm...katanya dah agak ....malam mesti dia mai...hehhehh

Cik Rozali hadiahkan sejadah untuk shami..terima kasih..
memang sejadah adalah tempat shami suka golek2...hehehehh dah guna pun buat solat subuh.....hehheh kat kedai ada sejadah (maghrib, isyak, dhuha dll) kat rumah tingkat bawah ada sejadah (biasa utk solat zuhur, asar, isyak)...kat bilik shami pun ada sejadah... (biasa untuk subuh, dan solat malam)
Uikk GKB ..dan Atuk @ Cik rozali kita....dari Masjid Muadz ke Rawang kini..

Saper tu....hehehhh warga PDKM & keluarga ..serta GKB..taj, syim, tikah...
pertemuan tak dirancang....cukup istimewa depar call ketika saya duduk2 rehat atas sejadah.....
selepas solat ...subhanallah
Tu dia rumah tokeh farm....Tn Hj Sidek....yang peramah ...cepat mesra..
banyak rahsia dikongsi bak seorang ayah pada anak....
banyak pengalaman dia...dia adalah bekas kakitangan kerajaan jugak berhenti kerja macam abang mie untuk fokus buat bisnes daging dan susu segar , mempunyai ladang ternakan lembu, kambing, kolam ikan, pokok buah-buahan di sekitar rumahnya dll..
juga menyediakan kursus2 ternakan kambing pada yg berminat...untuk membuka ladang kambing sendiri....oooo iklan nih.... berketurunan Pakistan..berkahwin dengan wanita melayu kak...aisehh lupa maaa..dari kedah...jugak..akak tu...tak dak dalam gambar sibuk kat dalam rumah....hehehehh


Kambing2 telah siap digantung bagi proses melapah Hj sidek ~ bertopi duduk melapah..tu boss yg baik dan juga pada saya satu kuliah kambing yg baik pada pagi sabtu yg sepatutnya saya pergi kuliah pengajian..saya ponteng dan saya ikut suami ke ladang kambing....

istimewa.....beberapa tips2 menguruskan daging dll dapat saya kutip tanpa perlu ditanya dari Hj sidek..beliau sedia berceramah...Allahuakbar....


kambing siap di sembelih

Kambing kedua ...





kambin pertama ...





Kambing sedia disembelih...oleh pak ngah...




Tu dia kambing 3 ekor ready untuk disembelih





Ini bunga pokok buah naga...ntah aper nama saintifiknya..luper aar...kata hj sidek bunga ni mekar lewat tengah malam pabila awan berarak ketepian...hanya langit terbentang luas..
kuasa Allah....tumbuh-tumbuhan hidup...pun memuji2 Allah ...di malam hari...
heheh madah2...
Tu dia cara bawa kambin....kuar kandang...pegang tanduk..jer...


Itulah perjalanan sehari dalam hidup shami pada sabtu lepas...
pepagi teman pak ngah pergi ladang kambing..sembelih..3 ekor kambing..
Sementara kerja2 dikedai sedang berjalan....Pak Ngah & Mak Ngah sempat pergi kerumah kawan kat Bukit Beruntung .. juga ziarah mak sahabat pak ngah yg juga jiran masa kat kg dulu. Ngah Salmah namanya...sedang sakit.....stroke dan pernah dibedah dikepalanya
meleleh air mata bila dapat tau kami sampai...
sempat juga sampaikan khabar berita dari kg....
selesai balik pergi kekedai siapkan utk tempahan pada sebelah petang untuk Prof Dr Saimy dari UM...bagi majlis aqiqah untuk anaknya...prof cukup humble orang nyer...prof dapat maklumat pasal bbq kambing ni melalui internet juga alhamdulillah....
( maaf tak der gambar sebab tak bawa camera).....
Petang balik dari bbq kambing dah ready untuk buka kedai...dannnnnn shami dapat kunjungan...tetamu yg nak buat sambutan harijadi...
kemudian dah tentulah GKB...hahahha
depar sampai..shami masih kat rumah juga atas sejadah.....sedang bersiap nak solat...
tunggu pak ngah balik ambik..sementara tu rendam beras pulut..bawa kekedai nak makan ramai2 kalu biar kat rumah memang dimakan bubuk larr jawapnya..hehehhe
makan ramai2 best kan...selera pun tambah...hehehheh
Sampai kekedai....tak sedar cik rozali dah ada....aarr...itu pun si taj yg kabar....alhamdulillah
kunjungan istimewa dari rakan2 blogger2....yg duk riuh rendah kat tenet .hari2 kini ada didepan mata sendiri ..seronok...
cik rozali diam jer orang nyer...seorang ayah yang budiman, gayanya....dan tentu suami yg istimewa buat Pn..tut*** hehehh lupa arr ....best tengok anak2 ramai...saya pun dari keluarga yg ramai jugak..hehehh
terima kasih atas kunjungan ukhwah sesama kita...
Psssst kak tun BHS cheq duk sebut nama akak jarrr tersasul narr bila cakap ngan taj dalam tipon..harap tak tersedak larr kan malam tu...
Suatu kunjungan istimewa..
berbual..sesama kita..
mengenali erti nilai sahabat sejiwa
tak mampu nak ucapkan dengan kata2..
cukup istimewa nikmat Allah pada kita semua...
Syukur.....mana satu nikmat Allah yg nak didusta
Pada Allah ku ...hanya padaMU...ku berkata2 jauh dalam jiwa..
dalam nada berbisik...semoga ukhwah ini diberkati dan kekal selamanya...
walau pertemuan bukanlah segala2nya namun doa2 tetap dipanjat...demi kebahagian sesama kita..dari dunia hingga akhirat sana...









Kambing dipilih2...hehehh 3 ekor mengembekkkkk kambing aar












9 ulasan:

Rozali berkata...

Assalamualaikum Shami

Alhamdulillah
Syukur
terima kasih
atas layanan yg istimewa diberikan kpd kami

Insyaallah
ukhwah berpanjangan

Wassalam

SiNoMoSa berkata...

Salam Kak,

Ukhwah itu indah,
Ukhwah fillah itu yg lebih barakah,
Salam dihulur, salam disambut,
Semoga berpanjangan kerana Allah..Insya-Allah

Terima kasih.

taj berkata...

Salam Shami,

subhanallah
alhamdulillah
wallaillahhaillallah
wallahuakbar....
syukur ke hadrat Illahi semata2 atas setiap kenikmatan yg dianugerahkan...
pandanglah dgn pandangan kasih...dgn pandangan kasih jua Allah pandang pd kita...
sapaan istimewa dr Shami, helmi, atuk, syima, tikah dan rakan2 PDKM...ucapan terima kasih semua...
sapaan yg istimewa tersentuh di jiwa...moga ukhwah ini di restui olehNYA...dan berkekalan..insyaAllah
Ya Allah pandang kami, restuilah kami, redhailah kami,rahmatilah kami,ampunkan kami, bimbinglah kami, hajat kami hanya adalah Jannahmu semata2...
Amin Ya Rabb...

note:
kambing bakar & pulut ikan masin...wahhhh mmg best arrr

manzlie berkata...

salam from Makkah

Pembetulan....

bUkan kan taj adalah group GPK kan..bukan GBK..hehheheh


wasalm

shami2 berkata...

Salam CL...

Ya ka hihii ..pssssssssssst blum confirm...tengah buat tesis lagi katanya ..hahaha

Bila CL balik cuti nanti sms aar...heheh hj smad mai sekali ka...hahah macam tak caya...
Kami kat BBQ kambin duk tunggu CL & dia serta warga PDKM yg akan turut serta...nanti2 bincang balik..

Ayah Zain berkata...

salam shami,

alhamdulillah, sampai juga atok ke restoran shami2 yer. Insya Allah AZ akan sampai juga nanti. Ari tu dah nak p, tapi ada hal pulak, x sempat

Kak Sidah berkata...

Salam shami,

alhamdulillah semoga jadi usahawan berjaya..nanti akak bawak family g restoran shami yer...

afeezz berkata...

salam kak shami : huh.... 18SG sungguh entry kak shami ni.... byk adegan ganas... hahahha.. gurau kak yer

shami2 berkata...

Salam Az..

Alaa Az tu datang jer bila kelapangan ..setapak. gombak tu dekat jer...ajak afezz sekali dia tu lagi dekat..aar selayang jer...kan hihihi

Salam kak sidah

Amin doa akak tuh...terima kasih kak..datang jer malam lagi best...cuma isnin malam jer tutup..

Salam dekk afezz
Ader ker 18Sg tu..aper2 pun ko dah layak hihih nanti ko kalau dah kawin ada anak ko kena buat semua ni...tau ..aqiqah aarr..jgan tak ambik tau...hiihih

Pak Ngah Hilmi Grill Lamb & Catering Ramadan 1438 Hijrah

Kerabu taugeh & perut Gulai ikan masin versi utara Acar jeruk goreng Sayur campur Da...