Jumaat, 4 September 2009

Luahkan Pendapat Anda Tentang Ni

Gambar 3 gadis ini mengimbau kenangan masa dikampung

Lukisan ini cukup indah dan menceritakan segala2nya

Maka saya downloadkan untuk tatapan saya dan juga kawan2 yang singgah.



Wahai adikku hanis...untukmu akak kembali menulis

Masa cukup terbatas buat akak nih...

Dah sampai rumah nanti mood dah tukar pulak

Dah jadi mak yg sibuk kat rumah....

Sementara menunggu masa untuk pulang

Mari kita bergebang...



Hari ini ramai wanita berpelajaran tinggi

Jawatan yang dipegang juga tinggi...begitu juga bab gaji

Kadang2 kalah kaum lelaki

Bagaimana rasa kaum wanita ini

Siapakah calon suami sesuai dicari

Walau ada mungkin dah ada yang punya diri...

Apa pula komen kaum lelaki kalau bersua situasi begini..

Perlu majukan diri mengenali atau terus hindarkan diri

...Wahai kawan2 rebutlah peluang ni...kemukakan pendapat isihati...

Yang pasti....tugas isteri menjaga suami..dan anak2 sendiri...

Walaupun begitu tidak salah isteri berdikari punya pendapatan sendiri

Boleh bantu suami tampung itu ini..

Jangan ambil kesempatan pulak ni..

Moga isteri berdikari jika dia dah tiada lagi...

Sebab perempuan ni susah kawin lagi

Lainlah lelaki....yang pergi ..mesti berganti...

8 ulasan:

Hanis berkata...

salam kak shami,

akhirnya penantian hanis berakhir....setiap hari hanis masuk jenguk umah akak...mendoakan ade cerita baru untuk kami...walaupon sekeping gambar...tp sunyi...hanis berdoa rumah ini akan terus kekal untuk kenangan kita bersama.

akak...terima kasih sesangat atas n3 akak khas untuk hanis nie...hanis suka sgt pandangan akak...pandangan kita serupa....walaucamne busy atau hebat seorang wanita kerjaya...suami & anak2 tetap menjadi keutamaan..hanis sendiri telah di besarkan dan didik begitu...akak nak tau, ibu bapa yg lain pasti memberi galakan pada anak2 nak sambung belajar & kerja as doktor....tp papa tak memberi galakan...papa kata, kalau anak lelaki papa galakkan...tp anak perempuan, papa tak galakkan...papa tanak nanti bila kawin kesian pada suami & anak2....kesibukan mereka diluar jangkaan...on call tak kira masa...sementara ade rezeki & ade klinik sendiri...papa kata lg, time tu laaa awal2 perkahwinan yg amat perlu dijaga...anak2 kecil2...perlu di lihat pembesaran mereka..

Asnija berkata...

Shami2,
Bagus pun dah ada N3 baru...

Betul...peranan kita perempuan ni lain...akak pun sekarang ni nak kerja relek-relek je...boleh flexible dengan anak-anak, suami dan ibu ayah...

Dah set nak duduk rumah sepenuh masa dalam 5 tahun lagi...

cikgu mas berkata...

Salam shahmi

kadang2 malah selalu aku akui menjadi ibu,isteri dan wanita berkarier menuntut pengorbanan yg bukan sedikit.ku akui ada masa aku mengeluh keletihan,tapi alah bisa tegal biasa,hikmahnya aku kini menjadi seorang wanita yg sangat independent,dan kini suamiku berbangga dgn sifat berdikari yg ada dalam diriku,tapi apa yg mampu aku laksanakan cuma sekadar yg aku mampu,dan suamiku memahami,

shami2 berkata...

Salam Hanis,

Terima kasih dek di atas keprihatinan mu itu..
Pandanganmu baik sekali..ilmu yg bermanafaat amat berguna buat kita untuk menjadi ibu yg cemerlang...suami tetap dihadapan, isteri bukan untuk diletak diatas, atau dibawah kpd seorang suami, tapi adalah untuk diletakkan disisinya, ...sbg teman, ..sesuai dgn asal kejadiannya....hawa dr tulang rusuk Nabi Adam A.S...

shami2 berkata...

Salam Kak nija,

Kalau akak nk tunggu, 5 tahun lagi...sya pulak kalau dpt nak sekarang jugak....kalau boleh..hehehhe
Dulu pernah berhenti kerja 1 tahun duduk rumah...rasa macam kurang... ilmu yg ada syg sangat tidak digunakan utk membantu yg memerlukan..
Skrg ni kerja agak pressure, rasa macam menguruskan perniagaan sendiri walaupun org punyer..alhamdulillah..ada visi yg perlu sy selesaikan..di sykt ni Allah saja yg Maha mengetahui..Dialah yg meletakkan sy disini, semuanya telah diilhamkan kepada sya dalam mimpi2 sya saban malam bertahjuj ..sy kena tunaikan amanah yg dipertanggungjawabkan (Selamilah setiap tulisan sya)...dh cuba2 cari tmpt lain..yg agak relaks sikit...belum dimakbulkanNya...sya kena kuat semangat dn sabar...

shami2 berkata...

Salam CM,

Cikgu adlh kerja yg amat sesuai..utk wanita..walaupun sibuk, punya byk masa ngan anak2 n suami, ada cuti yg panjang..rasa macam kita sekolah2 atau kt universiti dulu...hehhehe
Suami kita memang ditentukan dgn yg memahami..kalau tidak..macam maner nih...hehehe sya dh ambik maid dulu..tapi dia ngan anak2 tak nak..so semua kena ada tugas masing2......alhamdulillah kita semua mampu berdikari ..ya CM..mari kita sama2 kuatkan semangat kita tuh...

Hanis berkata...

salam akak,
hanis doakan semoga abang dapat menjawab soalan exam ngan tenang...insyallah kejayaan akan menjadi milik abang...

akak, hanis teringat...ibu atau papa kan, selalunya akan membaca yasin setiap kali waktu kami exam...exam2 di U jiga sama...kami akan bg jadual exam kami pada mereka...pg2 tu, kami akak call laa mereka time subuh...hanis akan call & setiap kali tu leee sebak nak nangis...takut gagal bukan kecewakan diri sendiri...takut kecewakan mereka...tp mereka tetap menyatakan "kakak dah belajarkan...dah berusahakan....papa takkan mara...terima apa sahaja...dahtu...tawakal aje"....huhuhuhu tu laaa hanis kak

shami2 berkata...

Salam hanis,

Betul tu, hr tu minta CL doakan,...malam2 bulan posa rajin abang tu solat terawih...husb dh baca yassin masa subuh, akak bca masa sampai kat ofis, mak akak , mak mertua pun dah dibagitau minta bcakan yassin..dan doakan..
Akak ni kerja..tak bole fokus sgt..bab pelajaran ..sediakn semua kemudahan pd dia ..doa..alhamdulillah abg tu usha..byk peningkatan dia...
hanis bila jadi mak ni macam tulah..perasaan...sayu jer...
p/s: ni dh kunjung kali kedua blog akak ni pasti nak N3 baru eikk hehhehe

Pak Ngah Hilmi Katering : Lemang dari daun lerek

Salam sejahtera, lemang sangat sinonim dengan Syawal, tahun ini Pak Ngah Hilmi Katering menyajik...