Isnin, 12 November 2012

Kembara malam di Gua Hira menjejaki Rasulullah SAW
Tebing tinggi di tepi pintu Gua Hira


Hening lewat malam di Gua Hira nun di kejauhan Masjidil HaramDi celahan batu 
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasih dan Penyayang
Alhamdulillah hari ini 27 Zulhijjah bagi tahun 1433 Hijrah. Lagi 2 hari kita semua akan menyambut Maal Hijrah tanda bermula tahun 1434 Hijrah. Berganjaknya tahun  bererti usia kita juga makin bertambah, alhamdulillah usia yang ada masih dipinjamkan oelhNya untuk sampai genap 40 tahun. Saya petik tulisan seorang hamba Allah tentang tibanya kita pada usia ini....
Usia 40 tahun adalah usia yang mengajakkan kita untuk bersungguh dalam hidup. Mengumpulkan pengalaman, menajamkan hikmah dan kebijaksanaan, membuang kedangkalan ketika usia muda yang lepas, lebih santun, lebih berhati-hati, melempar jauh kegopohan lepas, melihat sesuatu dengan hikmah dan penuh peneli. 

Usia 40 adalah usia matang yang berbekalkan pengalaman empat dekad. 

Maka tidak hairan tokoh-tokoh pemimpin muncul secara matang pada usia ini. Bahkan Nabi s.a.w, seperti yang disebut oleh Ibn ‘Abbas:
“Dibangkitkan Rasulullah s.a.w pada usia 40 tahun” (Riwayat al-Bukhari).

Usia 40 usia adalah tanda aras usia insan yang insaf, syukur, merendah diri, ibadah, harapan, taubat dan penyerahan. 

Usia 40 adalah usia bersungguh-sungguh dalam memikul amanah, membuang kedangkalan, mengambil iktibar dari pengalaman dan bertindak dengan hikmah dan kebijaksanaan. 

Ya Allah! Selamatkan aku/kami pada usia ini sehingga aku/kami bertemuMu!


Perkongsian ilmu ~ Gua Hira dan kekasih Allah

Nabi Muhammad saw insan fitrah

Nabi Muhammad s.a.w adalah seorang manusia fitrah yang sejak awal kejadian baginda s.a.w sentiasa bergerak di atas landasan fitrah insan yang suci murni.
 Fitrah yang suci bersih lagi murni akan mencetuskan perjuangan dalam jiwa apabila insan itu dibaluti oleh suasana yang penuh dengan kemungkaran, kezaliman, penyembahan berhala dan benda-benda alam, perebutan kuasa, kegilaan kepada harta dan berbagai-bagai adat serta kebudayaan yang menyimpang jauh daripada sifat fitrah yang asli. 
Perjuangan dalam jiwa Nabi Muhammad s.a.w sampai ke kemuncaknya apabila baginda s.a.w mencapai usia 36 tahun. 
Kejahilan, kesyirikan, kekafiran, kemunkaran dan kezaliman yang berleluasa di dalam masyarakat menjadi beban yang sangat berat menghimpit jiwa fitrah baginda s.a.w. 
Tekanan tersebut menjadi lebih kuat lantaran segala kerosakan itu terjadi kepada orang-orang yang hampir dengan baginda s.a.w, kaum keluarga dan masyarakat yang sama keturunan dengan baginda s.a.w, sedangkan jalan untuk menyelamatkan mereka tidak terbuka. 
Jiwa fitrah yang sangat mengasihi sesama manusia sangat menginginkan keselamatan dan kesejahteraan kepada sekalian manusia. 
Jiwa yang seperti inilah yang selalu menderita apabila melihat kerosakan yang terjadi kepada orang lain.
Fitrah yang suci murni memiliki bakat yang istimewa iaitu kebolehan untuk mengenal dan mengerti tentang sesuatu yang benar dan juga memiliki keupayaan untuk bergerak kepada yang benar itu.
 Apabila mencapai usia 36 tahun Nabi Muhammad s.a.w diheret oleh fitrah suci baginda s.a.w ke Gua Hiraa, kira-kira 10 km ke utara Makkah. 
Gua tersebut terletak di atas Gunung Hiraa, kira-kira 20 meter dari puncak gunung. 
Seorang lelaki yang kuat memerlukan masa kira-kira 40 minit untuk mendaki dari bawah hingga ke aras Gua Hiraa. 
Laluan masuk ke dalam gua tersebut sangat sempit, di celah dua buah ketulan batu besar yang hampir-hampir bertaut. 
Seseorang yang ingin melaluinya perlu menyusup dengan bersusah payah. 
Setelah berjaya melepasi laluan yang sempit itu seseorang itu akan masuk ke dalam satu ruang kosong yang sempit juga. 
Ruangnya tidak memadai untuk seorang manusia tidur dengan selesa di dalamnya.
Gua tersebut disembunyikan oleh batu-batu besar, hampir-hampir tidak ada cahaya matahari yang masuk ke dalamnya. 
Batu-batu di sekitar gua itu berwarna hitam kemerah-merahan yang boleh menimbulkan rasa gerun dalam hati sesiapa yang menyaksikan pemandangan di sana. 
Bahagian yang terdapat Gua Hiraa merupakan bahagian yang paling menggerunkan di antara semua bahagian Gunung Hiraa.
Tarikan Fitrah telah membawa Nabi Muhammad s.a.w ke tempat yang tidak ada manusia mahu pergi, apa lagi tinggal beberapa hari di sana siang dan malam. 
Bulan Ramadan merupakan tempoh yang paling baginda s.a.w gemar berkhalwat di Gua Hiraa. 
Baginda s.a.w berulang-alik ke Gua Hiraa sehinggalah wahyu yang pertama turun ketika usia baginda s.a.w menjangkau 40 tahun.
Suasana Gua Hiraa menceritakan bahawa hanya insan yang berjiwa besar dan sangat berani serta bersemangat waja sahaja yang sanggup tinggal di sana seorang diri, siang dan malam dan berhari-hari lamanya. 
Hanya tawakal dan keyakinan yang teguh membuat seseorang mampu bertahan di dalam kegelapan Gua Hiraa, tidak dapat melihat binatang bisa seperti ular dan jengking yang mungkin muncul pada bila-bila masa sahaja. 
Insan yang boleh tinggal di sana pastilah di dalam jiwanya tidak ada sebesar zarah pun rasa takut kepada makhluk, kecintaan kepada dunia, harta benda, pangkat dan kemuliaan. 
Hanya jiwa Islam (berserah diri sepenuhnya kepada Allah s.w.t) yang sempurna dapat tinggal sendirian di dalam Gua Hiraa. 
Tujuan, harapan dan pergantungan hanyalah Allah s.w.t, Tuhan Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa.
Semakin mendekati usia 40 tahun semakin kerap Nabi Muhammad s.a.w mengunjungi Gua Hiraa. Apabila berada di luar gua, terutamanya pada waktu malam, baginda s.a.w merenung bangunan alam maya, melihat kerapian susunannya dan keindahan gubahannya. 
Apabila berada di dalam gua baginda s.a.w merasakan ketenangan, kedamaian dan kelazatan. Gua Hiraa yang gelap gelita dan sunyi sepi memisahkan baginda s.a.w daripada seluruh alam dan sekalian makhluk. 
Kegelapan membungkus jasad hinggakan pengaruh jasad tidak lagi menghijab hati nurani. Apabila terpisah daripada segala yang maujud, fitrah suci akan merdeka dari segala sesuatu kecuali Allah s.w.t. Cahaya fitrah yang suci lagi murni memancar dengan terang benderang menyuluh ke seluruh pelusuk alam maya menyaksikan dengan jelas apa yang tidak mampu dipandang dengan mata. 
Tiap sesuatu menjadi terang benderang di dalam sinaran fitrah suci Nabi Muhammad s.a.w. Tidak ada satu zarah pun yang terlindung daripada pandangan mata hati baginda s.a.w. Semuanya jelas dan nyata namun, masih ada satu yang tidak dapat disingkap oleh fitrah, walaupun seseorang itu manusia suci.
Fitrah mampu menyingkap rahsia kemanusiaan sehingga manusia boleh membentuk tatasusila kehidupan yang sesuai untuk dijalani oleh semua umat manusia. 
Fitrah boleh membentuk sistem moral yang baik. 
Fitrah dapat menguruskan pentadbiran negara dan perdagangan. 
Fitrah dapat meneroka alam maya dan benda-benda alam. 
Tetapi apabila berhadapan dengan Pencipta manusia dan alam sekaliannya dan juga Pencipta fitrah itu sendiri maka fitrah hanya mampu berkata, 
“Allah!” dan masuk kepada penyerahan tanpa takwil.
Apa yang dilalui oleh Nabi Muhammad s.a.w di Gua Hiraa pernah dialami juga oleh Nabi Ibrahim a.s, sebagaimana diceritakan oleh al-Quran:
Dan demikianlah Kami perlihatkan kepada Nabi Ibrahim kebesaran dan kekuasaan (Kami) di langit dan di bumi, dan supaya menjadilah ia dari orang-orang yang percaya dengan sepenuh-penuh yakin. 
Maka ketika ia berada pada waktu malam yang gelap, ia melihat sebuah bintang (bersinar-sinar), lalu ia berkata: “Inikah Tuhanku?” 
Kemudian apabila bintang itu terbenam, ia berkata pula: “Aku tidak suka kepada yang terbenam hilang.” Kemudian apabila dilihatnya bulan terbit (menyinarkan cahayanya), ia berkata: “Inikah Tuhanku?” 
Maka setelah bulan itu terbenam berkatalah ia: “Demi sesungguhnya, jika aku tidak diberikan petunjuk oleh Tuhanku, nescaya menjadilah aku dari kaum yang sesat”.
 Kemudian apabila ia melihat matahari sedang terbit (menyinarkan cahayanya), 
berkatalah ia: “Inikah Tuhanku? Ini lebih besar!” Setelah matahari terbenam, ia berkata pula: “Wahai kaumku, sesungguhnya aku berlepas diri (bersih) dari apa yang kamu sekutukan (Allah dengannya). 
Sesungguhnya aku hadapkan muka dan diriku kepada Allah yang menciptakan langit dan bumi, sedang aku tetap di atas dasar tauhid dan bukanlah aku dari orang-orang yang menyekutukan Allah (dengan sesuatu yang lain)”. 
( Ayat 75 – 79 : Surah al-An’aam )
Tafakur membawa Nabi Ibrahim a.s berhujah dengan fahaman-fahaman yang menjadikan benda-benda alam sebagai tuhan-tuhan. 
Tafakur dan hujah berakhir pada tahap: “Aku hadapkan wajahku kepada yang menciptakan semua langit dan bumi. Aku hadapkan dengan fitrah yang hanif. 
Aku tidak mempersekutukan-Nya dengan apa-apa pun”. 
Tahap terakhir ini Allah s.w.t bukakan kepada para hamba-Nya yang Dia kehendaki. 
Hadapkan fitrah suci kepada-Nya dengan penuh keikhlasan tanpa mengadakan sebarang takwil mengenai-Nya dan tidak mengadakan sekutu bagi-Nya. 
Dia sendiri menentukan bila dan bagaimana Dia berkehendak mengadakan pembukaan kepada hamba-Nya.
Pada 17 Ramadan, tahun 41 daripada umur Nabi Muhammad s.a.w, datanglah malaikat Jibrail a.s membawa wahyu yang pertama daripada Tuhan Azza wa Jalla, sebagai menyempurnakan lagi fitrah Nabi Muhammad s.a.w, 
menaikkan fitrah insan kepada darjat fitrah Muslim, 
menjawab segala yang terkilan, 
menghuraikan segala yang kusut dan membukakan segala yang tertutup. 
Sempurnalah kesempurnaan Muhammad bin Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hasyim dipersiapkan untuk menanggung mahkota seluruh alam, 
menjadi penutup sekalian nabi-nabi, menjadi penyelamat umat manusia dan dunia seluruhnya, menjadi rahmat kepada sekalian alam dan menjadi kekasih Allah!

Motivasi  diri
Bangun pagi-pagi sahaja jiwa telah dibebani dengan seribu satu masalah
Yang pekerja, dengan masalahnya sendiri. 
Yang bos, dengan problemnya yang tak pernah habisnya juga. 
Setiap orang ada halangan dan perkara yang perlu diselesaikan. Bukan anda seorang sahaja.
Jadi, sebaik sahaja anda celikkan mata, ambil wuduk, basahkan seluruh tubuh? untuk kesegaran diri, kemudian? set dalam minda, programkan betul-betul, dan bawa hati anda ke arah apa yang anda mahukan.
Letakkan diri anda di dalam situasi ketenangan, bawa jiwa anda jauh ke tempat yang aman damai, segar dan penuh dengan kerehatan. 
Sebaiknya bersolat (pilihan solat ada ditangan sendiri, berzikir atau membaca Al quran serta memahaminya, seterusnya bertekad untuk menunaikannya dalam diari kehidupan seharian)
Seseorang itu akan mudah untuk berasa stress dan cenderung untuk berasa marah, apabila emosi mereka berada di? dalam keadaan yang tidak stabil. Emosi yang tidak stabil adalah berkait rapat dengan ketidakseimbangan hormon dan bahan kimia yang natural di dalam tubuh, atau dibawah pengaruh hawa nafsu juga syaitan.
Jangan biarkan diri anda terbawa oleh perkara-perkara yang mengganggu emosi ?anda. ?Apabila minda anda telah memprogramkan sesuatu yang bersifat ‘objektif’, secara tidak sedar, anda akan berusaha sedaya upaya untuk mencapai matlamat itu. Percayalah, hidup anda pasti akan lebih bermakna dengan keceriaan yang dilalui.
3 perkara untuk mudah mencapai objektif hidup:
1. Ikhlaskan niat melakukan sesuatu perkara.
2. Fikirkan kejayaan yang bakal diperoleh, hasil daripada usaha yang dilakukan. Secara tidak langsung, ini akan menjadi suntikan booster ke arah kecemerlangan anda.
3. Jangan terlalu masukkan perkara-perkara negatif yang bakal anda hadapi ke dalam minda anda. Kesemua ini akan menjadi batu penghalang besar kepada capaian matlamat hidup anda.
4. Berusaha sesungguhnya untuk urusan dunia dan akhirat kita, 
doa dan bertawakal kepada Allah SWT sepenuhnya.
Selamat maju jaya untuk anda semua!
Wasallam

1 ulasan:

atuk berkata...

Assalamualaikum Shami

melihatkan gambar2 ini
mengingatkan kembali pengalaman mendaki Gua Hira

Pak Ngah Hilmi Katering : Lemang dari daun lerek

Salam sejahtera, lemang sangat sinonim dengan Syawal, tahun ini Pak Ngah Hilmi Katering menyajik...