Rabu, 22 September 2010

Operasi open house lepas raya

Inilah kambing aqiqah milik anak cik nasir....kawan satu ofis pak ngah dulu....sejak ramadhan lagi dia telah menempah untuk majlis aqiqah dan juga open house kat rumahnya di Bangi..

Pak ngah sedang menyembelih kambing....dibantu oleh si abdul..nama samaran....
aisey dah tak sempat nak pakai seluar panjang aar ....Pak ngah nak cepat2 dia tolong buat kerja..hehehhe sib baik gelap..

Gambar oleh adik mimi

Kami bertolak balik ke KL pada hari rabu 15hb September....lebih kurang jam 12 tengahari....
dari Pendang...kami tinggalkan along ..dengan MIL..sebab sekolah hanya buka pada sabtu..terpaksa balik awal sebab ada panggilan BBQ kambing....
Along nampak cam sedey sebab kami balik awal...tapi dah janji dengan dia 16 hb oktober mama & baba akan pulang ke kedah...untuk interview untuk form one angah di sekolah agama yang Pak ngah pilih.... boleh jemput dia ...dan jumpa lagi...

Kami bertolak ikut hingway memula tu..kemudian singgah kat Kuala Kangsar beraya di rumah kawan lama Pak ngah...sebelum maghrib kami kembali meneruskan perjalanan....dan sampai ke KL jam 2.30 pagi...terus pergi NSK & Sri Ternak Selayang shopping barang2 keperluan. sebab tu sampai lewat pagi.....
Hari khamis operasi BBQ bermula....majlis kali ni...adalah untuk makan lepas zohor....dirumah saudara sahabat Pak ngah di Putra Height....tuan rumah baru masuk rumah baru...mengadakan open house untuk kawan2 dan ahli keluarganya dari Johor..ramai tetamu....alhamdulillah selesai ...sayang gambo tak der sebab shami sibuk bebenor.....hehehh
Jumaat tak da tempahan....kedai pulak sedang dibersihkan....sebelah petang...shami dan Pak Ngah serta adik mimi ke ladang kambing...bersama encik nasir pemilik majlis aqiqah ..untuk memilih kambing....angah dan bang cik ambik kesempatan beraya ke rumah kawan2....mereka..
Majlis aqiqah kali ni melibatkan order nasi.....dan lauk pauk
Jumaat malam lagi persediaan dibuat....
majlisnya berlansung lepas zohor hari sabtu...
Pepagi sabtu acara memasak...bermula..
Jam 12.00 semua dah ready
Jam 1.30 sampai ke rumah tuan kenduri...
kali ni kami ke Bangi
Gambar kenduri tak sempat lakk di ambil..biasalah sibuk..hehehh
Sampai sana rupanya dapat berjumpa kawan baik shami masa belajar
kat UiTM Shah Alam dulu yang kebetulan hadir..
hampir 14 tahun kami tak berjumpa


Antara menu yang ditempah kepada shami ....
BBQ kambing & set..
Nasi beriyani
Dalca
Ayam masak merah shami...
Masak lemak kuning nangka


Menu lain seperti laksa dan juga mee kari serta kuih muih juga disediakan
tapi ditempah dari orang lain....
special...BBQ kambing Pak Ngah kena serve....makan panas2....

Alhamdulillah tempahan open house pada hari minggu telah tersusun jadualnya...
ada yang tidak dapat dilayan sebab bertembung jadual...
dengan liabiliti yang ada sekarang...
insyallah kami perlu berusaha dan bekerja lebih kuat
agar semua amanah tersebut diselesaikan serta berjalan dengan lancar....
persiapan diri pula
kesabaran dan perancangan yang teliti ..
akan ditumpukan bagi memastikan amanah ini disempurnakan sebaiknya..
Agar pelanggan berpuashati....
akhir sekali
Segalanya shami serahkan pada Allah...
kerna dia yang telah mengatur segalanya...
Yang jauh indah nampak sayup dihadapan
Yang ada disekeliling sikit2 mengundang tekanan...
Lebih baik diam tumpukan perhatian...
lunaskan semuanya ikut permintaan....
Biar jangan ada duka dan kekeruhan bertandang...
Menanti kurniaan Allah itu lebih indah penuh dengan kenikmatan....








6 ulasan:

Kak Sidah berkata...

Salam Shami,

Alhamdulillah rezeki melimpah ruah..

ainhany berkata...

salam kak shami

Alhamdulillah..
Semuga Allah mmberkati bisnes ini.

Ohh angah pun nk masuk MM yer? insyaALLAH, Ain pun nampak gayanya kena temankan anak buah interview jugak hari tu nanti..
Semuga mereka beroleh peluang utk meneruskan ilmu di sana. InsyaALLAH

mohd berkata...

assalamualaikum bangi kat ner tu

rezeki berkata...

salam shami

saya tak pernah sembelih kambing, tapi kalau tukang pegang selalu lah hehehe

seronok lihat kemudahan tmpt penyembelihan tu, senang nak bersihkan

kalau kat tepi hutan ni, nak kena gali lubang dulu dan cari sebatang kayu, lps tu daun pokok keladi yang besar buat alas dan elak dari darah terperencik

shami2 berkata...

Salam kak sidah...
Syukur...liabilit yg ada setimpal dengan rezeki yg diberi....semua telah dia atur olehNya..kena pandai2 rancang atur dan sudahi semuanya...insyallah...kadang2 sikit tekanan boleh mengalirkan air mata....hiba...itulah tanda DIA ingin kita dekat selalu padaNya..kan

Salam ain...
Ya insyallah harapan shami dan Pak Ngah macam tu moga angah dapat sambung cita2 Pak ngah....yg tersasar ...

Salam cik mohd
Bangi kat perumahan belakang GMI...rumah dekat surau

shami2 berkata...

Salam pak itam...

Kadang kambing, dan lembu pemilik ladang bersih..dan lengkap..macam rumah ladang cowboy...bezanya tak der kuda...hihii..

Pak ngah dah biasa buat kerja menyembelih..lembu juga..ayahanda dia pun dulu boleh menyembelih..
ada teknik tertentu...supaya daging lembut dan tidak berlemak..pisau kena tajam..kedudukan tangan dan cara pegang..ternakan tu pun kena ikut cara betul....elak ternakan tu lambat mati...atau terseksa...lain2 doa dan selawat banyak2...insyallah ok. memula cuba ada sikit mual lama2 dah jadi biasa.
Saya jarr yg tak leh tengok....heheeh
Gambar ni anak yg ambik....

Pak Ngah Hilmi Katering : Lemang dari daun lerek

Salam sejahtera, lemang sangat sinonim dengan Syawal, tahun ini Pak Ngah Hilmi Katering menyajik...