P" NGAH HILMI KAMBIN P'GANG

Rabu, 2 Jun 2010

LAKSA KEDAH

Ini namanya laksa.....inilah rupa laksa kedah
Ni pun sama...laksa kedah jugak..

Laksa ni berbeza 2.kuahnya..ikut negeri lah
Kalau laksa kedah kuahnya pekat..ada banyak ikan...
acessories kebiasaannya..daun selum, daun putat, pucuk janggus, timun, limau nipis, cili api ...
Erm inilah makanan feberet...orang kedah...
Kalau kat kedah kedai laksa feberat ialah ..laksa teluk kechai..atau laksa gelam...hahah
tapi kalau buat sendiri..lagi sedap..aar kita tambah lebih2 apa yang kita suka...tapi awas kalau orang berpantang bersalin..jangan dicuba makan terlalu awal nanti padah jadinya..paling kurang 100 hari pantang aar...kalau tak caya cuba langgar pantang...heheh


10 ulasan:

kak su berkata...

Salam shami2

Mmmm...kegemaran akak...sedap...tak kisah la kedah ke, penang ke...tapi sarawak macam kari jer...

Wslm

Hajah Zainab bt Abdullah berkata...

salam shami...

wah laksa....akak punyer peberet!

manzlie berkata...

salam from Makkah

peberet cl gak..laksa kedah....hmmm teringat kuala kedah lak kalau makan pakai kilo...woww..


wasalam

mior zahid berkata...

Salam Shami. Hai....teringin nak makan laksa la pulak.
Boleh la tambah menu kat kedai Shami

Umi Azuddin berkata...

Salaam Shami2,

ssllrrrppp....sedapnya laksa kedah!! tiada bandingannya!! (psstt..sebenaqnya, kak chiq tak sure apa bezanya dgn laksa negeri lain pun, so memang tak leh buat bandingan...heh)
Laksa Teluk Kechai memang femes kan? betuika depa guna belut untuk kuah dia? menarik tuh... :)

ermm tak dak rancangan ka nak tambah laksa kedah sebagai 'side order' kat restoren BBQ Pak Ngah Mie? :}

VpeaceV

ihsan berkata...

Salam,

Nanti kalau buat laksa kedah jgn lupa jemput saya. Memang suka sangat nih.

afeezz berkata...

salam kak shami : sy ni kurang sikit laksa ni... pernah gak rasa laksa teluk kechai masa melawat rumah kawan masa muda2 dulu... sedap....

taj berkata...

Salam Shami,


aduhhh...selain kambing, laksa also my peberet...dh lama tak pekena laksa kedah ni...
taj, segala jenis laksa semua suka...

Ayah Zain berkata...

Salam Shami2

sedapnya, menyelerakan. Tapi AZ suka laksa kelantan.

shami2 berkata...

Salam kak su..

Best kan makan laksa..hehehh saya dah cuba banyak laksa...tetapi laksa kedah tetap no 1..hheh

Salam kak nab..

Suka yarr...heheh mesti kak nab pun pandai masak laksa kan..

Salam CL..

Best aar kan lagi2 makan kat kuala kedah..ikan fresh tu...kuah laksa kalau ikan fresh lagi sedap...terasa manis isi ikan tu..hehhe

Salam Mior...

Ya ka..hehhe akan dipertimbangkan....

Salam umi...

Belut...ermmm tak pasti...hehehhe kalau betul pun buat2 tak kisah..hehhehe nanti susah...bila dok nampak bayang rupa belut..huhuhu..
Side menu akan dipertimbangkan..jugak..heheh

salam ihsan
Salam perkenalan..suka laksa juga ka....ya2 insyallah kalau dah ada akan diberitahu kelak...

salam dekk afezz..
Istimewa laksa teluk kechai ni...depar meniaga sebelah menyebelah depan rumah..adik beradik lagik...masuk maghrib kedai dah tutup..surau pun ada disediakan... tepat jam 6.00 petang...laksa habis..tak leh terlewat...kena pi awai sebaik2 lepas asar...kan..

Salam taj...
Psssst kalau suka mesti pandai masak kan..hehehe nanti kena siapkan diri tu nak masuk alam..rumahtangga oppppppppss...heheh taj..

salam AZ....

ya saya juga suka laksa kelantan...hehhe sedapkan....masing2 punya identiti...tu