P" NGAH HILMI KAMBIN P'GANG

Rabu, 16 Jun 2010

LANGIT...GAMBARAN PUSINGAN WAKTU

Ini gambar depan kedai yg menghadap ke arah kiblat...shami suka renung langit..bila singgah kekedai setiap kali pulang dari kerja..lepas kemas2 apa yang patut
pasti digital camera dipegang..dan shami akan mengadap lama..ke arah langit..
rasa2 macam si DIA (ALLAH tentunya) memerhati..
juga pada waktu malam....shami suka tenung langit ...sayu rasa ...
tak terucap rasanya...damai..sayu ..syahdu....
Diam dalam rindu..
Ini juga hadapan kedai...sisi kiri dari arah kedai...juga berlatarbelakangkan langit yg luas...
lain perasaannya...biasa2 saja..tetap indah langitnya..dimata..

Ohooooooo ini pulak buah nangka yang masak shami dapat
dari kebun bos hehehhe pekerja bawa ..
manis rasanya... shami makan sikit..bos suruh bawa balik...makan dengan kawan2..
sapa lagi rakan sekerja BBQ kambing larr....
sampai kedai depa belah2 isi semua..dan simpan dalam peti sejuk
banyak isinya....inilah sebahagian rezeki yang dikongsi2...
bukan wang ringgit semata
Inilah jua jelmaan doa2 yg di pohon
Jika ada rezeki dilangit..kau turunkanlah
Jika ada dibumi kau keluarkanlah
Jika ada di laut kau timbulkanlah.....dan seterusnya..syukur sangat..
"Nikmat Allah yang mana satukah nak didustakan"
Allahuakbar...

Hari ni hari rabu...16hb Jun 2010....malam nanti shami akan bertolak balik kedah..
Untuk hantar along kembali ke asrama..perjalanan balik..tentulah kerumah mak shami dulu..semalam selasa mak dah tipon...pesan bawa balik daging kambing dll untuk makan ramai2 ngan adik beradik yg lain sebab mak dah plan panggil semua anak2 balik untuk makan bersama..istimewa sebab shami baru buka kedai...
menu yg di sukai ramai,belum lagi diaorang rasa...hehhe
dan lagi..pulut buah durian...sekarang musim durian kat kampung...
"syima...akak ambik kat kebun sendirilah..jawapnya"

tapi kali ni shami balik sekejap saja...subuh 16hb sampai ...pagi khamis...
khamis malam jumaat mak nak buat makan adik beradik
insyallah hari jumaat dah nak bertolak balik sebab pak ngah hilmi ada tempahan kambing lagi...
mula dari pagi sabtu 19hb Jun sampai petang....
Nampaknya kali ni along akan di hantar ke asrama oleh tok wan lagi..pada petang sabtu...
Mama , baba dan adik2 kena balik awal.....lagipun sekolah utk adik2 akan dibuka pada isnin...
Along dah di bagitau tentang jadual perjalanan ni....dari awal supaya ..dia rasa selesa..
Kedai setakat ni ...dari 16hb 17hb, 18hb malam dan seterusnya akan dibuka..
tanpa kehadiran Pak Ngah dan mak ngah...serta anak2..
rakan sekerja akan meneruskan..buat sementara.....
Sekarang ni kat ofis shami sibuk nak siap tender ...sebelum bercuti..hehhe
tapi sempat untuk berblog....lagi...ini mesti tempat indah untuk hadir..
sebelum pergi bercuti....shami tinggalkan madah aar

Hari ini jasadku lelah sekali
Sementelah pula...selesema mendekati diri
Mata berair, hidung sebu..sesekali ada air lalu
...makan selera jarr ni..alahmadulillah
Ibu jari pula luka kerana menyagat ubi...
silap tersentuh darah menitik laju..
pandang pun naik ngeri..apalgi kawan2 ku
Hati nurani makin sayu saat ini...
Bulan mengambang...mengambil tempat kala ni
Alunan zikir dan surah silih berganti
Esok along dah nak balik ...mengaji
Pusingan waktu...yg datang pasti pergi
Aku tetap tabah meneruskan perjalanan hidup ini....
Mengisi..ruang2 kosong yang silih berganti..
Hanya kawan2 maya..penghibur dan penghubung komunikasi..
Ermmm berita gembira ...terusik pagi2 ni Hj Samad..PA
nak ziarah Msia..nanti...hihihhiihi..
Gamatlah nanti CM, tentunya
...mesti gempak larr gathering nanti...
Tapi kak shami booking dia nak masak kambing qhuzi....hehheh
CL...jangan lupa bawa balik semua rempah ratus tuk arab
kita nak buat ekperimen nanti...

7 ulasan:

taj berkata...

Salam Shami,


semoga selamat dlm perjalanan...sampai ke destinasi...insyaAllah, Allah sentiasa bersamamu, selagi kita masih berdenyut nadi dan mengiingatiNYA...ya lah...nikmat apa yg hendak kau dustakan...terlalu banyak nikmat telah DIA limpahkan, kita saja suka mendustakan...

Ya Allah, kau lindungilah kami, kasihanilah kami, pandanglah kami, jangan kau palingkan segala nikmat ini dari hidup kami...amin Ya Rab..

Shami,

yeker PA Haji Samad nak mai sini...wahhh sukalah hang naaa, dpt jumpa dia...

shami2 berkata...

Salam taj...

Tu dia nikmat yg mana kita nak dustakan...semuanya terserlah..ahamdulillah..

Sukarnya bila kita nak buka matahati masyarakat sekeliling...agar memahami...
Apa yang ada dalam diri kita adalah kerana dekatnya kita dan DIA...

Taj..PA hj samad katanya nak mai..hehehhe tu lah CL yg habaq...heheh ni CM tah macam mana respon dia....hihihih

Rozali berkata...

Assallamualaikum Shami

seronok berkumpul dgn adik beradik
makn kambing bakar
makan buah durian
makan pulut durian

eh eh
semua panas tuuu
berkipas la mlm ni

mana tahu tempat saya kerja
ada perisik yeee

Wassalam

shami2 berkata...

Salam cik rozali..

Seronok berkumpul...ya benar tu tak sabar nak snap gambar kat halaman rumah mak dll...

Rindunya bangun pagi kuar depan rumah sedup udara pagi....huhuh..

Aikk..ada agen FBI inform kat saya...hahahh saper lagi kalau kak tun yg kita sayang...tu

ina berkata...

Salam,

Wah pandai jugak kakak kita nie bermadah. Tapi jangan sampai berhelah. Nanti jadi lagu Ziana Zain pulak.

Hajah Zainab bt Abdullah berkata...

salam shami,

semoga shami & keluarga ceria bersama mak dan adik beradik di kampung.

shami2 berkata...

Salam kak ina..

Madah berhelah..buat lepas lelah boleh kut hehehe

Salam kak nab...

Terima kasih atas doa2 kak nab tu...semoga kak nab sekeluarga juga sentiasa berbahagia